
Terwijl in Vlaanderen de maand mei in het teken staat van niet gesnoeide gazons, vieren de Amerikanen een ganse maand lang hun lievelingssnack: de hamburger. Wereldwijd groeide 28 mei uit tot internationale hamburgerdag.

Het stuk rauw rundvlees dat de de vermaarde krijgers van Dzjengis Khan tussen zadel en paard stopten om het malser te maken, werd door de Russen gemengd met ei en ui en tot steak tartaar gedoopt. De Hamburgers bakten het licht aan beide zijden aan en noemden het Steak Hamburg Stijl. Dit gerecht namen Duitse immigranten mee naar de VS waar het in 1830 bij Delmonico’s in New York op de kaart verscheen.
Met brood
Over de toevoeging van het broodje om de hamburger te maken tot het gerecht zoals wij dat nu kennen, verschillen de meningen. Eén van de leukste is toch die van de gehaaste klant van Louis’ Lunch uit New Haven die een steak to go bestelde. De kok had geen idee hoe de man het anders op kon eten en stopte de steak tussen twee boterhammen. Daarmee werd Louis Lassen in 1900 de uitvinder van onze hamburger. Of zijn het toch de Chinezen die reeds sinds 1045 een stuk gegrild vlees tussen twee stukken toast staken?
Man who invented the hamburger was smart; man who invented the cheeseburger was a genius.
— Matthew McConaughey
Al doen over het ontstaan van de hamburger dan wel diverse versies de ronde, over de populariteit van het broodje bestaat geen twijfel. De gemiddelde Amerikaan eet wel drie keer per week een hamburger! In Florida bestaat er zelfs een heus hamburgermuseum, de Hamburger Hall of Fame. Ondertussen vind je hamburgers in alle maten, soorten en smaken. Voor een uitmuntende burger gebruiken topchefs eersteklas ingrediënten.
Lekker gegrild
Ook wij, bij VIAGE, houden van hamburgers. In ons restaurant, VIAGE Grill, staat bovendien de perfecte tool om van elke variant de meest smakelijke burger te maken: de Australische 360° boiler grill. Zeven dagen op zeven, van 18:00 tot 2:00u, grilt hij er lustig op los, inclusief smakelijke hamburgers. Wat dacht je van een kefta lamsburger? Of een lekkere cheeseburger gemaakt met Pére Joseph kaas? Kom ze gerust eens proeven, ook wanneer het niet wereldburgerdag is. Op onze regelmatig aangepaste menukaart prijkt steeds wel de één of andere overheerlijke burger!