
Dobbelstenen worden overal ter wereld in allerlei spelletjes gebruikt. Een rollende dobbelsteen zorgt altijd voor spanning, thuis met het gezin aan de eettafel of in het casino. Van jong tot oud: iedereen beleeft z’n hele leven plezier aan dobbelen. In dit artikel zetten we vijf opmerkelijke weetjes over dobbelstenen op een rijtje.
1. De oudste dobbelstenen
Dobbelen gaat al duizenden jaren mee. De oudste dobbelsteen werd teruggevonden in wat nu Iran is. Ook de Grieken en de Romeinen waren fans van dobbelen. Vroeger werd er overigens voor veel grotere bedragen gespeeld dan vandaag. Vooral de Romeinse keizers waren niet vies van hoge bedragen en hielden ervan om hoog spel te spelen.
2. Taalkundige oorsprong
De naam ‘dobbelsteen’ hebben we te danken aan de Fransen. Hij is afkomstig van het Franse woord ‘doble’, wat dubbel betekent. ‘Doble’ werd dobbelen en zo is de term dobbelsteen ontstaan.
3. Alea iacta est
De bekende spreuk van Julius Caesar is gemeengoed en wordt in allerlei contexten gebruikt. Fervente aanhangers van het Latijn komen er dikwijls mee op de proppen. Ook in de politiek hoor je de uitdrukking regelmatig terugkomen. De betekenis? Wanneer de teerlingen zijn geworpen, is er geen weg meer terug.
4. Som van tegenover liggende zijden is zeven
Voor de meeste spelletjes wordt een zeszijdige dobbelsteen gebruikt. De som van de tegenoverliggende zijden is altijd zeven (6+1, 5+2, 4+3). Er bestaan overigens ook dobbelstenen met minder (vier) of meer (tot twintig) zijden, maar die worden minder gebruikt.
5. Een 100% zuivere dobbelsteen bestaat niet
Men spreekt van een zuivere dobbelsteen wanneer elke zijde evenveel kans heeft om na een worp ‘boven’ te liggen. Maar in realiteit is geen enkele dobbelsteen honderd procent zuiver. Elk exemplaar heeft wel ergens een onregelmatigheid, ook al is die niet met het blote oog zichtbaar.
Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om wat plezier te beleven. Roll the dice!